top of page
  • Foto van schrijverLut Lemmens

INVICTUS: A PASSION


“De combinatie van Goodalls lyrische stijl en zijn intrigerende tekstkeuze, zorgt voor een opvallende Passie”

Dit terecht commentaar was te lezen toen de componist zijn werk uitbracht in 2018 want traditioneel heeft het passieverhaal fragmenten uit de christelijke evangeliën om de laatste uren van het leven van Jezus te beschrijven en erover na te denken. Howard Goodall echter koos voor een ongewone weg om het verhaal te structureren.

Eén aspect van zijn passieverhaal is bovenal bepalend bij de keuze van de teksten in dit werk: de rol en het perspectief van vrouwen, in het bijzonder Maria Magdalena en moeder Maria. Om dit te duiden kiest de componist teksten van overwegend vrouwelijke dichters die schreven tussen de 17de en de 20ste eeuw. Daarnaast komen ook teksten uit de bijbel aan bod.

De centrale verhaallijn is in dit werk ontleend aan de versie van de gebeurtenissen geschreven door Amelia Lanyer (Salve Deus Rex Judaeorum). Het is een verhalend gedicht, gepubliceerd in 1611. Haar vertelling van het kruisigingsverhaal is een feministische kritiek op de gebeurtenissen.

Binnen de overkoepelende vorm met fragmenten uit Amelia’s uitgebreide gedicht , worden bewegingen afgewisseld door poëzie van andere vrouwelijke auteurs zoals Ella Wheeler Wilcox in o.a. “Gethsemane".

De basis voor de tweede beweging “Lamentation”, is het gedicht “Slave Auction” van de Afro-Amerikaanse Frances Ellen Watkins Harper. Zij was dichter, leerkracht, schrijver, public speaker en fervent campagnevoerder voor stemrecht en de afschaffing van de slavernij. Het vermelde gedicht drukt de ondraaglijke, onvoorstelbare pijn uit die een moeder voelt als haar kind op de slavenveiling van haar wordt weggerukt.

De vierde beweging “Compassion” is dan weer geïnspireerd door het verhaal van Irena Sendler, een Poolse verpleegkundige die door haar tussenkomst 2500 joodse kinderen redde in het ghetto van Warschau.

Is aanhoudend menselijk lijden verenigbaar met een liefhebbende, alwetende godheid ?

Voor velen is de grootste uitdaging voor het geloof in de moderne tijd de slachting van onschuldigen in opeenvolgende genocides en zowel natuurlijke als door de mens veroorzaakte rampen. Is aan aanhoudend menselijk lijden verenigbaar met een liefhebbende, alwetende godheid ? Reflecties in deel 7: “Easter Hymn”


Beweging 8, “The song of Mary Magdalene”, is gebaseerd op een uittreksel uit Christina Rossetti's gedicht “Mary Magdalene and the other Mary". Hier stelt de dichter zich de vrouwen voor die wenen bij het graf van de gekruisigde “Now we are they who weep”.


Invictus: A Passion wil één van de krachtigste en meest dramatische traditionele religieuze verhalen ter wereld behandelen door de lens van een diverse, moderne wereld.

Invictus: A Passion wil één van de krachtigste en meest dramatische traditionele religieuze verhalen ter wereld behandelen door de lens van een diverse, moderne wereld. Een verscheidenheid aan teksten geschreven of geïnspireerd door vrouwen, vormen een verhaal dat menselijk lijden en vervolging beschrijft, maar ook het menselijk vermogen tot liefde en nederigheid tegenover tirannie benadrukt.

Na deze beperkte beschouwingen over de inhoud van de bewerkte teksten nog dit: Goodall laat zijn muziek vloeiend zijn en voelt zich zeker niet beperkt door zijn melodieën, het werk valt niet uiteen in een reeks liederen maar creëert een doorlopend lyrisch verhaal. De orkestratie is eerder sober: Twee strijkkwartetten, één sopraan saxofoon, twee hoorns, piano en orgel (of keyboard) en contrabas


Een blik achter de schermen tijdens de opname van Invictus: A Passion


Lut Lemmens

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page