Het doek is gevallen. De lichten zijn gedoofd. Smokings, vlinderdassen, lange jurken met pailletten (er is niemand over gestruikeld!) hangen in de kast te wachten op een volgend gala, Peter Van Den Begin heeft een veilig heenkomen gezocht in een rijkswachtkazerne. Hoewel, veilig, als rijkswachtcommandant Herman Vernaillen (in de reeks 1985) werd hij thuis neer gekogeld en schoot er ei zo na zijn hachje bij in. Was hij maar in de filmzaal gebleven...
Misschien moet er na de TV-reeks 1985 ook maar eens een musicalversie van worden gemaakt. De Bende van Nijvel @ theMOVIES! Als dat geen uitdaging voor ons allen is, en voor ons aller leider Paul. En natuurlijk vooral voor Mathias Coppens, die ons voorzien heeft van de geweldige aangepaste filmscores voor ons movieproject. Mathias had de muziekmicrobe, en dan specifiek de filmmuziekmicrobe al vroeg beet, vertelde hij aan Gazet van Antwerpen. Na zijn opleiding aan het conservatorium van Antwerpen werd hij geselecteerd om compositie van filmmuziek te gaan studeren in de VS, zoals jullie in de vorige koorblog konden lezen. Hij kon zowel in New York als in Los Angeles starten. Het werd de University of Southern California. Mooier weer waarschijnlijk... Hij werkte er onder meer in de opnamestudio’s van Capitol records waar ook de Beatles en Frank Sinatra platen hebben opgenomen.
© Dirk Kerstens
"Filmmuziek schrijven is meestal last minute werk," zegt Matthias ook, "de filmscore wordt pas geschreven als de eindmontage, de ‘final cut’ zo goed als klaar is. En heel vaak bestaan er ook geen uitgewerkte partituren van." Voor ons movieproject moesten dus de handen uit de mouwen worden gestoken. Als Mathias een muzikaal voorbeeld zou moet kiezen dan kiest hij Philip Glass. "Hij is pianist, heeft veel muziektheater gemaakt en is van vele markten thuis", zegt Mathias Coppens in GvA. Voor deCHORALE@theMOVIES werden stukken gekozen waarin al koormuziek werd verwerkt, zoals Ennio Morricone’s The Mission, maar voor sommige instrumentale stukken werd een koorpartituur ontwikkeld. En uiteraard schreef hij speciaal voor dit project zijn ode aan John Williams.
Zoals we tijdens onze repetitie ten overvloede mochten horen moest ons koor veeleer als een extra-instrument fungeren ter vervollediging van het orkest. "Bij filmmuziek hoort meestal geen tekst, en voor een koor is dat best wel uitdagend", zegt ook Mathias Coppens. Maar een tekst hoeft niet persé, je kan ook met klinkers zingen. En dat zullen we geweten hebben. Gelukkig heeft ons aller Howard Goodall ons voor ons volgend project ten overvloede van tekst voorzien, zodat we deze keer niet op onze honger blijven.
En wat dat ideetje over ‘de Bende van Nijvel, the Musical’ betreft... daar moeten we Mathias misschien bijtijds toch eens proberen warm voor te maken. Zo’n geratel van machinegeweren als klankkleur, dat moet toch iets zijn waar een beetje innovatieve componist mee aan de slag moet kunnen. Maar niets overhaast doen, eerst de movies wat laten bezinken... Maar we zijn benieuwd!