Wel ja, ik trek wel eens van leer tegen die voortdurende neiging om overal christelijke wortels onder te hangen. Heidenen van allerlei slag hebben evenveel, zo niet meer verdiensten in onze gebruiken en tradities. Een foto die via Lut (S17) binnengewaaid kwam, noopte echter tot bezinning. In Museum M spotte zij een beeld dat duidelijk stemoefeningen à la Kristien doet. Het dateert uit de 15de eeuw en etaleert flagrant de laatmiddeleeuwse oorsprong van onze hedendaagse inzingtechnieken. I rest my case.
foto: Lut Lemmens
Het is een beetje gokken welke notenstretch deze gesluierde vrouw aan het oefenen is. Vast staat dat ze nog niet aan haar hoogste tonen zit, de duimen staan immers nog niet verticaal. Wat opvalt is de gesloten mond. Mogelijk heeft onze stemcoach theoretische kennis over stemoefeningen bocca chiusa? Ging de lucht na het passeren langs larynx en plicae door de nares naar buiten? (U zoekt dit maar op om ‘en passant’ uw Latijn op te frissen.) Was het voorbereiding op filmmuziek van eeuwen later? Een aanloopje naar het zoemkoor van Madame Butterfly?
- Onze deCHORALE-inzingoefeningen vinden hun oorsprong in de late middeleeuwen -
In de zaal staan nog dergelijke beelden. Volgens het getuigenis van Lut doet verderop een albasten vrouw een ‘molentje’, de wervelende handen versteend voor de buik. Een andere heeft de mond geopend en houdt het hoofd alsof er van haar kruin een touwtje naar den hoge vertrekt. Een beeld spuwt bijna hoorbaar de medeklinker ‘p’ uit, de lippen licht getuit. Opvallend: het zijn enkel vrouwelijke figuren die zo naarstig hun stem oefenen. Eeuwen geleden kende men al het fenomeen van mannen die dachten dat het met hun stembanden vanzelf wel zou loslopen.
U moet het helaas met een enkele foto stellen en mij op mijn woord geloven. De geheugenkaart van Lut haar fototoestel was toevallig vol. Toevallig? Nee, het is een combine van Museum M om u alsnog naar die tentoonstelling te krijgen!
Ann D’Haese – T11
foto: Eric Druyts